Selekcja między kawą sypką oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. W jaki sposób więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – walory
W kawie w ziarnach dłużej zachowywany jest aromat. W następstwie tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego znacznie lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się absolutnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu zbytkowny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania specjalnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory
Kawa Jacu Bird Coffee
Kawa mielona jest zdumiewającą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale dalej zależy nam na odpowiedniej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest zakup kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej mieszanki oraz po kilku minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W doborze porządnej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników towaru i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.